historia de Salou

Descobriu la història de Salou II

Salou té anys d’història, tants com els poblats ibers i les grans cultures gregues i romanes. De fet, el primer registre que es té de Salou, abans Salauris, és del segle IV de la mà de l’escriptor romà Avieno.

Podeu descobrir tot el seu origen en el blog sobre la història de Salou. En aquesta segona part ens centrarem en la història pirata de la localitat. I és que Salou va ser un dels ports marítims més importants, i també més cobejats, durant els segles XVI, XVII i XVIII.

Port de Salou durant la dècada dels 60. Propietat del Patronat de Turisme.

 

Els atacs per part de pirates van ser constants al llarg de tota l’Edat Mitjana. I d’entre tots els pirates, destacava un; Turgut Reis, també conegut com Dragut o Gurgur, qui tenia una fixació especial per la costa de Salou. En un dels seus atacs, va desembarcar en el port natural de la localitat, va derrocar el castell de Barenys i va segrestar diversos dels seus habitants. Anys després, també va derrocar l’església.

iglesia Santa Maria del Mar Salou
L’església de Santa María de la Mar l’any 1766. Propietat del Patronat de Turisme.

 

Al llarg de tot el litoral de Salou, s’amaguen petites coves en les quals els pirates amagaven o robaven tresors.

playa de Capellans en Salou
Platja de Capellans a Salou. Propietat del Patronat de Turisme.

 

Per a posar-li fi a la situació, l’Arquebisbe de Tarragona Pere Cardona va ordenar la construcció d’una torre de defensa en 1505 per a protegir la població i els béns de Salou. Aquesta torre és el que avui coneixem com a Torre Vella.

La Torre Vella es va construir com a lloc defensiu. Propietat del Patronat de Turisme.

 

Amb el pas dels anys i la gradual desaparició dels pirates, es van muntar un altre tipus d’infraestructures. A través del Camí de Sanitat, conegut avui dia com el Camí de Ronda, es muntaven guàrdies per a patrullar a primera línia de la costa i vigilar el contraban i el tràfic d’embarcacions.

A no molts metres es trobava el Llatzaret, construït l’any 1829, va ser una antiga fortificació destinada al compliment de la quarantena o període de revisió i observació de persones i mercaderies.

Llatzaret Salou
El Llatzaret era el lloc destinat al compliment de la quarantena. Propietat del Patronat de Turisme.

 

El que abans va ser un lloc cobejat per pirates, avui és un paradís de platges i penya-segats escarpats. Per a conèixer més a fons la història de Salou, visiteu aquest enllaç.